Rušanc - Prosimo všečkajte nas
Združenjem občin bodo predstavili izračune za povprečnino

Združenjem občin bodo predstavili izračune za povprečnino

Četrtek, 5 Januar, 2017

ruše

ruše ruše

“Ministrstvo bo držalo obljubo iz lanskih pogajanj o financiranju občin v letih 2017 in 2018 in bo na podlagi dogovora s sindikati javnega sektorja prilagodilo višino povprečnine,” so navedli na finančnem ministrstvu.
Predstavniki združenj občin se bodo danes predvidoma sestali s predstavniki ministrstva za finance, s katerimi bodo govorili o spremembi povprečnine v letošnjem in prihodnjem letu. Ministrstvo bo sogovornikom predstavilo izračune, ki so jih pripravili v zvezi z obljubljeno prilagoditvijo višine povprečnine.

Po sklenitvi dogovora s sindikati javnega sektorja sredi decembra je namreč za danes na sestanek povabilo predstavnike občin, saj dogovor tudi za občine prinaša finančne posledice.

V združenjih občin so zaradi dogovora z javnim sektorjem že pozvali vlado k dvigu povprečnine, ki je za letos določena v višini 530 evrov na prebivalca oz. osem evrov več kot lani, medtem ko je za leto 2018 določena v višini 536 evrov. Združenje občin Slovenije je predlagalo, da bi se povprečnina za leto 2017 povečala za 5,6 evra in za leto 2018 za 9,1 evra.

Skupni učinek dogovora za javni sektor v prihodnjem letu znaša 56 milijonov evrov. Kot je v decembru na seji parlamentarnega odbora za notranjo politiko pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za finance Marija Janc, so od tega posledice za državni proračun približno v višini 32 milijonov evrov. Ostalo se razporedi na občine, zdravstveno blagajno in tudi ostale vire, pri čemer je kot primer navedla domove za starejše, kjer so vir tudi oskrbnine.

Občine že več let zapored opozarjajo, da povprečnina, ki jo dobijo iz državnega proračuna za izvajanje zakonsko določenih nalog, ne dosega dejanskih stroškov.

Vir: STA


Komentiraj ...
Objavi komentar
Prekliči

ARHIV|novic ARHIV|anket

©2016 RUŠANC

Vse novice na enem mestu