Rušanc - Prosimo všečkajte nas
ODKRITO: “Če bi bil jaz samski, bi šel na koncert Jana Plestenjaka.”

ODKRITO: “Če bi bil jaz samski, bi šel na koncert Jana Plestenjaka.”

Torek, 30 Maj, 2017

ruše

ruše ruše
Jan Plestenjak je v odkritem pogovoru na Letnem odru v Rušah razblinil dvome o ženskah, moških, puncah… In mite o sebi. Na Letni oder pa se s koncertom vrača 9. junija, ko napoveduje noro noč.

Pravijo ti latino lover, lomilec ženskih src, šarmantnež… Kaj od tega drži, kaj od tega si, ali nisi? Ah kakšen latino lover neki. Ne morem bit, nisem. Pa tudi lomilec ženskih src ne. Dobro, saj je res, da je bilo nekaj punc, ampak ne. To so neki miti, neke medijske oznake mene. Jaz sem v resnici zelo čuten človek, kot pač smo umetniki. Edino šarmanten… Ta bo pa menda res držala, ker sivi lasje so tukaj, to nimaš kaj. Tako pač je po 25-ih letih…

Ampak ne tvojih osebnih, ker malo več jih pa že imaš

Te punce, ženske, simpatije, partnerice… So tudi neke vrste mit pri tebi, se ti ne zdi? Sicer slišimo, beremo o modelih, manekenkah, ampak v resnici si vseskozi malo skrivnosten pri teh vprašanjih. Ja, pač nisem človek, ki bi kar na veliko razlagal in razkazoval svoje rjuhe. Lahko povem, da so bile, ampak saj vsi že dovolj veste.

Ker sva sproščeno iskrena, si bom dovolila eno provokacijo: „katera je iz Maribora?“ Ahahaha, kaj naj rečem… Je bila, morda celo ne samo ena. (smeh) Mariborčanke ste res fejst punce. Luštne, ampak z vami se ni za šalit. Sicer pa ne bom rekel, da sem se zaljubil v Štajerko, pač pa sem se na nek način zaljubil tudi v Štajersko. In to tako, da sem si pred kratkim hotel kupiti hiško v Mariboru, pa sem potem malo bolj racionalno razmislil, da imam pravzaprav premalo časa, da bi jo izkoristil. Vsekakor pa obožujem ljudi tukaj in vaš, štajerski temperament.

Še en domnevni mit povezan s puncami in ženskami bi rada preverila. Ali drži, da je večina ali pa vsaj dve tretjini publike na tvojih koncertih ženske populacije? Moški, ki pridejo, pa so tam zaradi tega, ker so jih njihove dame „prisilile“? A ne, to pa ne drži. Vedno je mešana publika pa tudi po letih, če gledava, vedno imam publiko različnih generacij, kar mi je všeč. Nikakor pa niso samo ženske. Seveda pridejo moški. Sicer pa se mi zdi, da bi bilo mogoče fajn povedat še en drugi aspekt, zakaj bi moški prišli in prihajajo na moj koncert: če bi bil jaz samski, bi šel na koncert Jana Plestenjaka. (smeh) Ja kaj, tako je. Izbira bi bila.

Zaradi žensk ali pa zaradi srečnih in nesrečnih ljubezni je skorajda nenapisano pravilo, da nastajajo mnoge pesmi. Tudi ti v tem smislu nisi ravno izjema. Spomnim se, da si pred leti v nekem intervjuju povedal, da je tvoja pesem Lepa nastala iz šale, ker so ti večkrat rekli, da zapoj eno lepo. Je bilo res tako? Ne ne, to je nekdo ali narobe napisal, ali narobe povzel, ali pa sem se šalil, pa so me vzeli resno. Lepa je res ena posebna pesem. Mislim, da celo moja najljubša. V njej opisujem in opevam eno zelo tenkočutno, ljubezensko dogajanje med moškim in žensko. Eno povezanost, pripadnost, pa tudi erotiko… To je res pesem, ki morda še najbolje opisuje kako si jaz predstavljam, da naj bi bilo v nekem pravem odnosu. Ker tako je, moški si res včasih predstavljamo in želimo, da je naša izbranka hkrati kurba in devica recimo… Ženska predstava je seveda drugačna… Ampak to je res en lep komad. Globok.

Ok, dovolj o ženskah. Glede na to, da sediva na tribunah Letnega odra, v objemu mogočnih smrek, se verjetno že vsaj malo počutiš domače, kar bo gotovo pozitivno vplivalo na bližajoči se koncert. Seveda je tudi tvoja rodna Škofja Loka polna gozdov, ampak pohorske smreke in tukajšnji naravni amfiteater, je bojda edinstven… Lepo je, res je lepo. Prav drugače se počutiš tukaj. Seveda mi gozd ni tuj, ampak je drugače. Človek se nekak zlije z okolico. Po mojem so nastopi oz. koncerti marsikaterega glasbenika tukaj še toliko boljši, ker je ta prostor nekaj posebnega. Vedno tudi prizorišče nekako narekuje kakšen bo okvir koncerta. Ali bo bolj ali manj intimen in bolj energičen. Nekaj je pa zagotovo – tukaj je super publika. Mi prihajamo z veliko energije in ljubezni do publike.


Komentiraj ...
Objavi komentar
Prekliči

ARHIV|novic ARHIV|anket

©2016 RUŠANC

Vse novice na enem mestu