Rušanc - Prosimo všečkajte nas
FOTO in VIDEO: Ekološka bomba gum v Rušah še vedno tli

FOTO in VIDEO: Ekološka bomba gum v Rušah še vedno tli

Četrtek, 19 Oktober, 2017

ruše


Količino gum, ki so ogrožale lokalne prebivalce, bi lahko primerjali z volumnom tovora najmanj 50 velikih tovornjakov. Po več let dolgi agoniji ekološke bombe v Rušah, ki so jo ustvarili z odlagališčem gum za nekdanjo Tovarno dušika, so se pred nekaj dnevi vendarle začeli premiki, a do danes nihče ni bil prepričan, kdo je odstranil prvo polovico odpada. Mi smo preverili.

Nezavarovano odlagališče gum v velikosti nogometnega igrišča, že nekaj let vzbuja skrb. Med domačini se širijo govorice, da naj bi lastnik “nelegalnega skladišča“ pred dvema tednoma pričel z odvozom. Gasilci, ki opravljajo nadzor zaradi požarne varnosti, so potrdili, da je gum manj. “Zdaj se je ta ekološka bomba skrčila na manj kot polovico, še vedno pa je nevarnost. Dokler ne bo to očiščeno, tako kot mora biti, nevarnost obstaja“, je dejal Drago Strnad, občinski poveljnik. “Po nam znanih podatkih bi se naj v preteklih tednih dogajali odvozi teh gum, menda v Varaždin. Še vedno pa jih je ostalo, tega odpada, ogromno“, je dodala Karin Jurše, direktorica občinske uprave Ruše.

Dobrih pet let opozarjanj Na Občini Ruše si že dobrih pet let prizadevajo za odstranitev odpadnih gum in minuli ponedeljek naj bi se čakanje končalo. Na državnem Inšpektoratu za okolje in prostor so nam zagotovili, da so pričeli predvčerajšnjim (v torek, 17. oktobra). “Za izvršbo je odgovorna inšpekcija za okolje in naravo Inšpektorata RS za okolje in prostor. Izvaja pa jo Saubermacher Slovenija d.o.o.“, so še zapisali. Morebitnih nadaljnjih ukrepov ne razkrivajo, dokler se izvršba ne bo zaključila. Ker gume še vedno ogrožajo solastnike sosednjih parcel in ostale prebivalce v lokalnem okolju ter v bližnjih naseljih, na občini pričakujejo, da si bodo lahko Rušani kmalu oddahnili od skrbi pred tlečo ekološko bombo. Več v video izjavi.

“Na čakanju” so bili zaradi podobnega primera na Dravskem polju Kot so nam pojasnili na Inšpektoratu, je bil postopek dolgotrajen, “saj zavezanec ni spoštoval odločb IRSOP in je potrebno doseči odpravo kršitve predpisa z izvršbo po drugi osebi. Ker trenutno IRSOP izvaja izvršbo po drugi osebi z namenom odstranitve izrabljenih gum v Lovrencu na Dravskem polju, so bila praktično vsa razpoložljiva sredstva IRSOP namenjena za izvršbe po drugi osebi usmerjena v to izvršbo. Na srečo je uspelo Ministrstvo RS za okolje in prostor zagotoviti izredna sredstva, ki omogočajo izvedbo izvršbe v Rušah“. Agonija naj bi tako dočakala svoje zadnje poglavje. Edino vprašanje, ki še ostaja odprto je, koliko bodo znašali stroški postopka, ki jih bo moralo plačati podjetja RIAG. “Izvršba še ni zaključena, zato o končnem znesku še ne moremo govoriti“, dodajajo na Inšpektoratu.


Komentiraj ...
Objavi komentar
Prekliči

ARHIV|novic ARHIV|anket

©2016 RUŠANC

Vse novice na enem mestu