Rušanc - Prosimo všečkajte nas
Učbeniki za prvošolčke zastonj

Učbeniki za prvošolčke zastonj

Torek, 23 Maj, 2017

ruše

ruše ruše

Vodilni šolski založniki so v današnji protestni izjavi opozorili, da je ministrstvo februarja obljubljalo brezplačne delovne zvezke. V okrožnici 10. maja pa je za to namenilo sredstva, ki tega ne omogočajo. To tudi velja za obseg sredstev za upravljanje učbeniških skladov, ki naj bi odslej potekalo “vzdržno, celovito in trajnostno“. Izračuni založnikov kažejo, da bo ob sedanjem financiranju zamenjava učbenikov v skladih mogoča poprečno vsakih sedem let. To pa je več kot ob redni uporabi učna gradiva fizično zdržijo. Takšna praksa ministrstva z oskrbo učbenikov v Sloveniji še naprej potiska na zadnja mesta v Evropi, zaradi česar odločno protestirajo.
Starši prvošolčkov bodo odslej razbremenjeni precejšnjega stroška: ne bo jim več treba plačati učbenikov. Ministrica za šolstvo in šport Maja Makovec Brenčič je razblinila dvome: “Staršem prvošolčkov ne bo treba doplačevati učnih gradiv” so zapisali na Twitter profilu Ministrstva.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport je danes v odzivu na protest najprej spomnila na različno financiranje učbeniških skladov v preteklosti. Tedaj so šole stanje reševale različno, obnova se marsikje sploh ni izvajala. Da bi zagotovili kakovostno in razvojno politiko učbeniških skladov, so na ministrstvu po njenih besedah pripravili trajen in vzdržen model. Bistvena novost je, da šola prejme finančna sredstev, preračunano na število učencev in vrednosti točk. To je bilo tudi navedeno v prvi okrožnici, ki so jo šole dobile 10. maja, je dejala.

Vsako leto bodo šole, ravnatelji, učitelji, ki se ob soglasju staršev avtonomno odločajo o izboru gradiv, ustrezno razdelili prejeta sredstva glede na zatečeno stanje in potrebe šole. “To pomeni, da imamo še vedno soglasja staršev, da pa nimamo izposojevalnin,” je opozorila in dodala, da so sredstva v prihodnje zagotovljena. “V 1. razredu staršem ne bo treba nič doplačevati, ne govorimo o nikakršnih subvencijah, kot so interpretirali založniki. Drži pa, da morajo šole spoštovati veljavnost učbenikov in zagotoviti, da se v 1. razredu ustrezno kupijo gradiva, za katere se soglasno odločijo učitelji in starši,” je dejala. Opozorila na založnike, ki učbeniška gradiva različno dopolnijo in imajo zato tudi različne cene, od 30 pa vse do 120 evrov. “V letu 2015 in 2016 smo obnovili tretjo in drugo triado. Letos je na vrsti obnova prve triade, kar pomeni, da se približujemo celoviti obnovi vseh neveljavnih učbenikov,” je ocenila Brenčičeva in dodala, da je vrednost točke v tem letu pet evrov. Točke se izračunajo za celotno šolo, ki na tej podlagi prejme kvoto sredstev in jo razporedi ustrezno glede na zatečeno stanje. “Hkrati to pomeni, da se kupujejo učna gradiva, s katerimi se kakovostno zadosti učnemu procesu, predvsem zagotavljanja učnih ciljev. Staršem ne bo treba nič doplačevati,” je zatrdila. Pravilnik je namreč v postopku sprejemanja in bo stopil v veljavo v kratkem.

Vir: STA


Komentiraj ...
Objavi komentar
Prekliči

ARHIV|novic ARHIV|anket

©2016 RUŠANC

Vse novice na enem mestu